Introducere Therion

Pachet software complet pentru realizarea hărților peșterilor și a altor derivate pe baza datelor topografice
Avatar utilizator
alexp
Mesaje: 18
Membru din: Mie Oct 25, 2023 2:07 am
Localitate: Brașov
Contact:

Introducere Therion

Mesaj de alexp »

Engleza > Romana, conform https://github.com/therion/therion :
Acesta este Therion, software de cartografie a peșterilor.

Produce hărți complete, mereu actualizate. Harta este automat actualizată după închiderea drumuirilor, remedierea erorilor sau modificarea setului de simboluri ale hărții. Este potrivit in special pentru documentarea peșterilor mari și sistemelor complicate.

Therion creează modele 3D realiste din hărți 2D fără a fi nevoie de informație suplimentară sau de date suplimentare. Radierile/masuratorile de tip LRUD (stanga, dreapta, sus, jos) sunt de asemenea acceptate.

Documentația se află în fișierul thbook.pdf (Therion Book), care poate fi descărcat de pe https://therion.speleo.sk/downloads/thbook.pdf sau compilat în directorul `thbook' folosind pdfTeX.
Instalarea (compilarea) este descrisă în anexa instructiiunilor (Appendix din Therion Book).

Există, de asemenea, multă documentație excelentă contribuită de utilizatori pe wiki la:
https://therion.speleo.sk/wiki/doku.php

Pagina web: https://therion.speleo.sk

Drepturi de autor (c) 1999–2021 Stacho Mudrak, Martin Budaj

Distribuit gratuit sub licența publică generală GNU

Engleza > Romana, conform https://therion.speleo.sk/index.php :
Therion: o nouă abordare a cartografiei peșterilor

Therion este un pachet complet care procesează datele de topografie și generează hărți sau modele 3D ale peșterilor. Funcționează pe o mare varietate de platforme: Linux, Windows si Mac OS X. Este complet gratuit, lansat în condițiile GNU GPL, cu codul sursă disponibil. Nu necesită niciun alt software comercial pentru a fi rulat.

Therion rezolvă cea mai dificila/enervantă problemă a cartografiei peșterilor - cum să păstrarea unei harti a unui sistem de peșteri mari și complicat mereu la zi. Principalele caracteristici includ:
  • Hărți complete cu toate detaliile. Nu este nevoie de un curs suplimentar de cerneală.
  • Hărțile sunt dinamice, mereu actualizate – adică sunt redesenate automat după închiderea buclei, remedierea greșelii, modificarea scalei sau a setului de simboluri.
  • Modelele 3D sunt create folosind hărți 2D.
Alte proiecte cu obiective similare sunt Tunnel, GHTopo , Walls and Compass.

Therion este potrivit în special pentru documentarea sistemelor si peșteri mari și complexe. Therion a fost folosit în diverse proiecte din Europa, America și regiunile Asia-Pacific .

Fără Therion, majoritatea peșterilor enumerate mai sus nu ar avea o hartă utilizabilă: doar o mulțime de hărți parțiale, schițe și note pe care nimeni nu le-ar putea pune cap la cap.

Engleza > Romana, conform https://en.wikipedia.org/wiki/Therion_(software) :
Therion este un software gratuit și open-source de topografie a peșterilor , conceput pentru a procesa date de topografie, pentru a genera hărți și modele 3D ale peșterilor și pentru a documenta si arhiva datele care descriu peștera și istoria explorării.

Therion a fost dezvoltat de speologii slovaci Martin Budaj și Stacho Mudrak, dar este disponibil în limba engleză. Funcționează pe o mare varietate de platforme, inclusiv Linux, Windows și Mac OS X. Therion este disponibil ca parte a distribuției standard a distribuțiilor Linux Debian și Ubuntu.

Este un software gratuit, lansat în condițiile GNU GPL , cu codul sursă disponibil. Nu necesită niciun alt software comercial pentru a rula. Formatul tuturor fișierelor este text simplu care poate fi citit de om (cu excepția modelelor 3D), care descriu semantic peștera și sunt compilate de program în diferite forme de ieșire, cum ar fi hărți PDF sau SVG 2D sau modele 3D. Alte fișiere precum strate suprapuse de hărți, modele numerice de teren și imagini pot fi încorporate în fisierele rezultate. In cadrul sistemului este furnizat un editor grafic pentru a ajuta procesul de desen și un vizualizator 3D ("Loch") pentru vizualizarea modelelor. Survex este utilizat pentru distribuția erorilor pe drumuirea principală (dacă Survex este instalat).

Separarea dintre desenul/introducerea datelor semantice și generarea rezultatelor (hartilor) face ca programul să fie, pe de o parte complex și greu de învățat, pe de altă parte capabil să poate fi aplicat sistemelor mari si peșterilor aflate in faza activa de explorare, unde noile descoperiri și topografii fac necesar ca desenul hartii să fie adaptat pentru a se potrivi noilor date. De asemenea, permite generearea unei harti cu diferite seturi naționale de simboluri cartografice dedicate speologiei.

Cave Surveying Group (din Marea Britanie) a folosit Therion împreună cu PocketTopo și DistoX-uri pentru a instrui speologii și pentru a îmbunătăți calitatea topografiei prin utilizarea măsurătorilor în timp real, metoda disponibilă în topografia cu ajutorul dispozitivelor electronice ("paperless").

Therion este utilizat în mai multe proiecte mari pentru documentarea sistemelor de carstice subterane. Este listat printre 10 dintre cele mai bune software-uri gratuite in topul Best Free Linux Earth Science Software si a fost folosit într-o serie de proiecte științifice.

Nu toată lumea consideră că rezultatele sunt satisfăcătoare: „Începând din 2003, Mulu Caves Project a încercat să folosească Therion în realizarea hartilor mai multor peșteri. După mai multe încercări de-a lungul mai multor ani de către mulți speologi topografi/cartografi, dintre care unul era strâns afiliat cu software-ul în sine, nu a fost reusita producerea unor rezultate plăcute estetic.”

Caracteristica de neegalat a software-ului Therion, printre alte instrumente software pentru cartografia peșterilor, este crearea ușoară a prezentării 3D pentru paginile WEB . Se poate exporta modelul 3D din Therion în format 3D .lox, care poate fi deschis în vizualizatorul 3D Loch (parte din Therion) și pot fi exportate datele in format VTK . Software-ul ParaView este capabil să deschidă acest format de fisier și să le exporte în format WebGL .

Pentru a desena hărțile, grupul Speleo-Vulcain din Franța folosește Visual Topo pentru sisteme simple. Cu toate acestea, din cauza dificultăților de a construi o sinteză riguroasă și de a actualiza harta complexului Sistem Jean-Bernard, au trecut la software-ul open source Therion.

Therion a fost analizat și utilizat în teza lui Eliška Rákocy.

Două articole din Raportul anual al administrației peșterilor din Republica Cehă 2010 descriu modul în care a fost folosit Therion pentru a documenta complexul de peșteri turistice Javoříčko.

Descris ca „Software-ul de ultimă generație pentru desenarea harților peșterilor”, Therion a fost revizuit în Compass - Buletinul de Cartografie Speologica al Asociației Britanice de Cercetare a Peșterilor (Cave Surveying Journal of The British Cave Research Association). Revizuirea a acoperit instalarea, utilizarea și dezvoltarea software-ului. De la acel articol, scris în 2004, Therion a continuat să fie dezvoltat și acum este considerat a fi cel mai capabil software disponibil pentru cartografia speologică.

Referitor la afirmația ca este cel mai bun software pentru cartografie speologică, merită mentionat ca articolul sursa nu a mai fost actualizat si ca este o afirmatie subiectiva si relativa - exista si alte solutii software care pot fi o alternativa potrivita.
Scrie răspuns