Căutarea a găsit 18 rezultate

de alexp
Joi Ian 18, 2024 5:53 pm
Forum: Resurse/didactica
Subiect: Simbologie in cartografia speologica
Răspunsuri: 0
Vizualizări: 43

Simbologie in cartografia speologica

Hartile speologice folosesc seturi specifice/specializate de simboluri pentru a reprezenta morfologia subterana, elemente ce se gasesc in pesteri etc. Intr-un domeniu mai larg se gasesc si elementele de reprezentare a formelor carstice si simbologia hidrogeologica in hartile specifice de suprafata.

Romana:

https://www.carto.net/neumann/caving/ca ... n=romanian

https://www.carto.net/neumann/caving/ca ... manian.pdf

https://sacs.caves.org/resources/symbols-full.pdf


Engleza:
https://www.carto.net/neumann/caving/cave-symbols/
https://www.carto.net/neumann/caving/ca ... nglish.pdf


Mai vechi:
https://sacs.caves.org/resources/symbols-full.pdf
https://sacs.caves.org/resources/symbols-one-page.pdf
http://st1.asflib.net/MEDIA/ASF-CD/ASF- ... ymbols.pdf
de alexp
Mar Ian 09, 2024 3:09 pm
Forum: TopoDroid
Subiect: Testare versiuni TopoDroid - recuperare date
Răspunsuri: 11
Vizualizări: 192

Testare versiuni TopoDroid - recuperare date

La un moment dat mi s-a stricat un telefon pe care aveam instalat TopoDroid. Unor topografii nu le facusem backup si trebuia sa le recuperez. Am recuperat fisierele de pe telefon printr-un service specializat. In versiunile mai vechi Topodroid folosea in folderul radacina sistemului de fisiere un folder denumit "TopoDroid" pentru a apastra toate datele de topografie - o colectie de fisiere ce contine masuratori, schite/crochiuri si alte date intr-un format propriu (deci ca nu poate fi copiat si folosit direct mai departe intr-o aplicatie pentru cartografie ca Therion/cSurvey, Illustrator sau alta).

Pentru aceasta folderul acela TopoDroid cu tot ce contine trebuie pus/restaurat pe o instalare activa a TopoDroid pentru a deschide aplicatia TopoDroid si pentru a exporta datele acealea din ea (deci pe un telefon/tableta pe care functioneaza TopoDroid). Problema este o data ca riscam sa suprascriem alte topografii de pe noul dispozitv (daca avem unele), riscam sa facem vreo greseala si alteram datele din noua instalare daca copiem gresit sau nu putem sa deschidem fisierele facute cu o versiune mult mai veche cu noile versiuni TopoDroid.

Pentru toate acestea solutia este folosirea unui emulator de Android ce ruleaza pe Windows (care e la fel ca o masina virtuala ce ruleaza un alt sistem de operare intr-o fereastra din Windows, cum sunt masinile virtuale Linux rulate pe Windows). Cea mai buna varianta gasita a fost MEmu .

Se instaleaza usor dar are nevoie de ceva spatiu. Apoi se deschise o fereastra in care avem un sistem de operare Android minim dar complet functional. Se poate instala versiunea veche TopoDroid din Google Play (v. 5.1.40).
Sau se poate instala o versiune mai veche de pe una din paginile de pe pagina oficiala [url="https://sites.google.com/site/speleoapp ... droid/docs]SpeleoApps[/url] - se descarca fisierul APK si se instaleaza (detalii aici despre instalarea TopoDroid din APK).
Alternativ se poate descarca o versiune mai veche de pe un site cu aplicatii Android ca APKPure. APKPure sau unul cunoscut e indicat - nu orice site dubios ce poate contine malware.

Se deschide TopoDroid pentru a verifica ca functioneaza si se inchide aplicatia. In urmatorul pas vor fi copiate vechile fisiere in noua instalare. MEmu are un folder prin care se pot copa fisiere de pe Windows pe sistemul Android emulat si invers. Se poate deschide acest folder folosind pictograma din dreapta care arata ca un folder (e o fereastra intermediara ce deschide atat folderul pe Windows cat si pe Android). Se copiaza folderul "TopoDroid" in acest folder in Windows. De exemplu pe Windows implicit probabiul va fi la "C:\Users\X\Downloads\MEmu Download" iar pe Android in "Download".
Se copiaza folderul "TopoDroid" recuperat de pe telefon in folderul de share (de pe Windows). Acesta va aparea si in Android in folderul de share asociat. Din Android se copiaza/suprascrie acest folder in folderul radacina peste folderul TopoDroid existent (creat initial de instalare). Apoi se deschide TopoDroid si daca totul a mers bine, vor aparea topografiile de pe telefon/tableta in lista de topografii. Se exporta topografiile dorite si apoi se copiaza fisierele din locul exportat in folderul de share (Android) si apoi vor aparea si in cel de pe Windows (acelasi proces ca mai devreme, in celalalt sens).

Se pot testa asa diverse versiuni de TopoDroid asa dar si alte soft-uri de topografie pe telefon.
de alexp
Mar Ian 09, 2024 12:53 pm
Forum: TopoDroid
Subiect: Instalare TopoDroid
Răspunsuri: 0
Vizualizări: 43

Instalare TopoDroid

TopoDroid poate fi instalat doar pe telefoanele Android. Versiunile mai noi nu se mai gasesc pe Google Play.

Ultima versiune poate fi descarcata de la (link-ul de pe primul rand):
http://marcocorvi.altervista.org/caving ... dApks.html

Fisierul APK descarcat este un fisier de tip "kit de instalare" Android ce trebuie instalat. Pentru aceasta trebuie activata in Android setarea pentru permisiunea de instalarea a aplicatiilor din surse necunoscute. Detalii aici sau aici sau aici.

Versiuni mai vechi se pot gasi cautand pe acelasi site.

Alte aplicatii satelit si informatii pot fi gasite la
https://sites.google.com/site/speleoapps/home

Ultima versiune nu a fost actualizata cu traducerea in romana - e in lucru (versiunile mai vechi o au).

Pe Google Play se gaseste doar o versiune mai veche (5.1.40, din 1 mai 2021) - si aceea probabil doar pe versiunile vechi ale aplicatiei Google Play. Se gaseste cautand "TopoDroid" si apasand "Install" / "Instalează". Versiunile mai noi nu se mai gasesc pe Google Play.
https://play.google.com/store/apps/deta ... X&hl=ro_Ro
de alexp
Mar Ian 09, 2024 12:24 pm
Forum: TopoDroid
Subiect: Despre Topodroid
Răspunsuri: 0
Vizualizări: 43

Despre Topodroid

Este o aplicatie pentru telefoanele mobil sau tabletele care ruleaza sistemul de operare Android. Ajuta la topografierea (cartarea) pesterilor fiind folosita in tandem cu un instrument DistoX. "DistoX" aici e referit generic orice lasermetrul comercial model Leica Disto (e7, a2 etc.) modificat pentru topografierea pesterilor (inlocuite placa de baza, bateria si alte componente rezultand un sistem artizanal). DistoX-ul rezultat poate face, printr-o singura apasare pe butonul de masurare, toate cele 3 masuratori ale unei vize sau radieri (distanta, azimut si inclinatie). Telefonul se conecteaza la aparatul DistoX prin Bluetooth, apoi aplicatia TopoDroid instalata pe telefon poate prelua masuratorile topografice de la DistoX pe masura ce se topografiaza pestera. Aplicatia TopoDroid poate afisa scheletul drumuirii pe telefon. Optional, se poate desena crochiul (schita pesterii) pe telefon. Ulterior fisierele rezultate se copiaza pe calculator si apoi pot fi prelucrate cu diverse aplicatii de cartare (Therion, Compass, Walls, VisualTopo, Survex etc.) pentru a face hartile finale, modele 3D digitale sau alte produse.

Topodroid poate fi instalat prin aplicatia Google Play (sau "Magazin Play"). Este sigura, nu pune in pericol telefonul si nu contine reclame. Se deschide TopoDroid si apare o fereastra prin care aplicatia intreaba daca primeste permisiunea de a activa conexiunea Bluetooth (la fiecare deschidere daca Bluetooth nu este activat), la care trebuie raspuns "Da".

Manual de utilizare si alte resurse
About TopoDroid

TopoDroid helps you to take survey data and accurate sketches while you are in the cave, so that you can detect errors in the data while you are still on the spot and correct them. TopoDroid has many functions to help you get the most out of a surveying trip. In this way, by the time you finish it, a working map is almost ready.

TopoDroid is designed to work *ONLY* with the DistoX, SAP5 and BRIC4. The survey data can be also entered by hand. TopoDroid has DistoX calibration functions, as well as other advanced DistoX functions.

TopoDroid handles one survey session at a time. It is not a cave survey project manager. For that purpose there are many good PC programs, and TopoDroid exports survey data in several cave program formats (among them: therion, compass, visualtopo, walls, survex), as well as dxf, csv, kml, trackfile, shapefile. Sketches can be exported as therion, csurvey, dxf, svg, shapefile, and png image.
de alexp
Joi Ian 04, 2024 5:41 pm
Forum: Therion
Subiect: Versiuni noi Therion
Răspunsuri: 1
Vizualizări: 53

Re: Versiuni noi Therion

Therion versiunea 6.2.0 (2023-12-21):
therion:
Windows version: only 64-bit Windows are supported now [#530]
  • updated QuickHull library (n: modelare 3D)
  • added support for Catch2 version 3
  • Proj 9.3.1 included to the test suite (n: generare harti suprafata)
loch:
  • fixed compilation issues on Debian
infrastructure:
  • installer: updated TeX and ImageMagick to use current, 64-bit binaries
  • macOS 13 added to and macOS 11 removed from CI environments
https://therion.speleo.sk/download.php

https://github.com/therion/therion/releases/tag/v6.2.0
de alexp
Joi Ian 04, 2024 1:37 pm
Forum: Therion
Subiect: Linii discontinue / functie join lines
Răspunsuri: 1
Vizualizări: 44

Re: Linii discontinue / functie join lines

Poti incerca in TopoDroid sa alegi la "line join" optiunea "continue", daca ai folosit pana acum "both points", sa vezi daca e vreo diferenta.

In Therion daca capetele liniilor nu sunt aliniate, atunci va aparea ca discontinua linia, mai ales la o scara mare, ca in imgine.
r_speotopo_therion_linii_1.png
r_speotopo_therion_linii_1.png (4.25 KiB) Vizualizat de 38 ori
Ca sa le aliniezi, da zoom la maxim din buntonul plus din dreapta sus, apoi trage cu mouse-ul capatul uneia din linii (punctul) pana vine pe punctul din capatul liniei urmatoare - cand alinierea e aproape perfecta punctul sare si se lipeste "ca un magnet" pe punctul liniei alaturate si apare colorat in albastru deschis ca in imagine. Asa ar trebui sa se alinieze bine si sa dispara spatiul in harta rezultata.
r_speotopo_therion_linii_2.png
r_speotopo_therion_linii_2.png (4.16 KiB) Vizualizat de 38 ori
Daca vrei ca linia sa aiba un aspect ondulat ("smooth"), click-dreapta pe punct > "control points" > "smooth" si apoi tragi si pozitionezi punctele de control aparute langa punct.
Mai e si optiunea de transformare a liniei intr-o curba (curba Bezier) ca sa ai mai putine puncte, sa fie ondulata si mai usor de modelat: click-dreapta pe linie > "Edit line" > "convert to curve".


Apoi, cand vei uni schite diferite (scrap-uri), ca sa arate bine, vor trebui unite liniile din schite diferite conform:
https://therion.speleo.sk/wiki/tips#joi ... s_together

http://marcocorvi.altervista.org/caving ... /m_035.htm
de alexp
Mie Noi 01, 2023 10:39 am
Forum: Cadastre
Subiect: speologie.org - Catalogul peşterilor din România
Răspunsuri: 0
Vizualizări: 42

speologie.org - Catalogul peşterilor din România

Catalogul peşterilor din România

https://speologie.org/
Cu o bază de date conținând informații a peste 8000 peşteri, articole speo, resurse scanate, harți - "comunitatea Speologie.org" doreşte a fi o mică enciclopedie pentru speologi.

Informațiile prezentate pe site se doresc a fi cât mai precise şi actualizate la zi, fiind întreținute de comunitatea noastă de speologi.

Nu uita - poți şi tu contribui! Orice contributie oricât de mică CONTEAZA!

Speologie.org este un portal dedicat studiului şi conservării peşterilor din România.
Speologie.org este o baza de date neoficiala, in continua actualizare. Este baza de date care probabil ca in cele mai multe cazuri contine informatiile cele mai actualizate referitor la pesterile din tara. Puteti contribui cu noi pesteri sau actualiza informatiile celor existente foarte usor, prin creearea unui cont de utilizator. Site-ul a fost creat de Victor Ursu care il intretine in continuare, cu ajutorul si suportul comunitatii speologice din tara.
de alexp
Mie Noi 01, 2023 10:28 am
Forum: Cadastre
Subiect: Lista pesterilor din lume - superlative
Răspunsuri: 0
Vizualizări: 34

Lista pesterilor din lume - superlative

Cateva liste cu pesterile cele mai importante din lume (dupa parametri topometrici), organizate dupa adancime, lungime, roca etc.

https://cave-exploring.com/index.php/lo ... the-world/

Liste cu:
- cele mai lungi pesteri din lume
- cele mai adanci pesteri din lume
- cele mai lungi pesteri subacvatice
- cele mai mari sali
- cele mai adanci puturi
si altele.

Pot fi trimise noi pesteri sau actualizate cele existente la adresa de e-mail specificata pe prima pagina.
de alexp
Vin Oct 27, 2023 2:26 am
Forum: cSurvey
Subiect: Prezentare și info cSurvey
Răspunsuri: 1
Vizualizări: 74

Re: Prezentare și info cSurvey

https://www.youtube.com/watch?v=qVGynnD ... xs3SZ8lwCh

"Cursul de cSurvey" - un playlist din 6 parti in care este descris cSurvey, functiile acestuia si un tutorial despre folosirea lui.
Este in italiana dar pot fi afisate de youtube subtitrari traducere automata in engleza (preferabil pentru acuratete) sau romana.